Kategóriák
Recept

Fehérboros újkrumpli – téli verzió

feherboros_krumpli.jpgHozzávalók: 
(2-3 adag)
– bő fél kiló újkrumpli 
– kb. 3 dkg vaj
– 3-4 szelet baconsazlonna
– fél hagyma vagy egy egész kisebb, 
– 1 dl száraz fehérbor, 
– só. 

Nagyon egyszerű és finom – az ötletbe Kicsi Vu blogján botlottam, aki a maga részéről Piszkénél találta, de sem újhagyma nem volt kéznél, és a rukkola sem magától terem a hűtőben, hőmérsékletileg meg amúgy sincs tavasz, ezért más, télies jellegű verzió készült:
– Krumplitól függően lekaparjuk a héjját, 
– felhevítjük a vajat egy serpenyőben (egy rétegben kell, hogy elférjen benne a krumpli), rákockázzuk a bacont (én konyhai ollóval szelem rá), félig kisütjük a zsírját, 
– rádobjuk az újkrumplit – mivel ezek már nagyobb szeműek voltak, félbevágtam őket, 
– a hagymát cikkekre vágjuk és rádobjuk, 
– kb. 10 percig viszonylag nagy lángon sütjük (kissé rákaramellizálódik a vaj a krumplira és a baconből a maradék zsír is kisül)
– leöntjük 1 dl fehérborral, lefedjük a serpenyőt és kb. 10-15 perc alatt készre pároljuk (ja, és megsózzuk).  
Egy sima, ecetes-olajos fejessalátát érdemes enni mellé.