Kategóriák
Recept

Szilveszteri morzsabuli: pezsgős muffin (ahol a pezsgő a tésztában van)

pezsgos_muffin_03.jpgHozzávalók:

7 dkg vaj
1 tojás
22 dkg cukor
1/2 tk vaníliaeszcencia (vagy vaniliás cukor)
2 dl pezsgőmaradék
25 dkg liszt
1 sütőpor
opcionálisan: egyebek (gyümölcs, fehér csoki…)

Öntet: 2 ek porcukor, 4 ek pezsgő

Ez a süti azért lett, mert a csendes szilveszteri borozgatós-társasozós minibuliból megmaradt egy bő fél üveg pezsgő… Az elkészítése a lehető legegyszerűbb (a tészta az alapkevert variációja): Előkészítjük a muffinformákat (nekem darabos szilikonos van, ami magában megáll a tepsin) és begyújtjuk a sütőt kb. 200 fokra. Simára kikeverjük a vajat, a tojást és a cukrot, belekeverjük a vaníliát, a pezsgőből szűk 1 dl-t hozzáadunk, majd jön a liszt a sütőporral, végül bemegy a maradék pezsgő – nem szabad vele pepecselni, mert kijön a buborék, azaz tempósan dolgozzunk és azonnal kanalazzuk a formákba (15 kellett, opcionális hozzávalók nem voltak, 2/3-ig töltsük csak a formákat), majd ezeket vágjuk be a sütőbe azonnal. Kb. 20 perc alatt kész, fehér marad (ne süssük túl), és nagyon “habos”.

Öntet: keverjük össze a porcukrot a pezsgővel, vékony tűvel/dróttal szurkáljuk be a még forró sütik tetejét és kanalazzuk rá az öntetet.

Sokféleképp variálható: pl. bele lehet darabolni gyümölcsöt (körtét, kandírozot narancsot, esetleg pezsgőbe áztatott aszalt áfonyát tudnék elképzelni), gyümölcstorta-alapnak is lehet használni (pl. eperrel, amit ugye belesütni nem igazán érdemes), mehet rá valami krém is, esetleg fehér csokis öntet…