Kategóriák
Recept

Tűzön sült svájci cserkészkenyér

Hozzávalók:
50 dkg liszt
1 ek só
1/2 csomag élesztő
langyos víz (kb. 3 dl)

Svájcban a cserkészek tábortüzelésének nélkülözhetetlen tartozéka a kígyókenyér (Schlangenbrot) vagy botos kenyér (Stockbrot). Lényegében annyi az egész, hogy a kenyér-/pizzatésztát rátekered egy botra és megsütöd a parázs fölött.

Összekevered a lisztet, a sót és az élesztőt, beleöntöd a víz nagyját, szép simára gyúrod és ha kell, még teszel bele vizet (ha még nem csináltál ilyent, keress egy videót arról, hogyan kell pizzatésztát gyúrni). A tésztát takard le és legalább egy órán át (jobb a másfél-kettő) konyharuhával letakarva hagyd megkelni szobahőmérsékleten (ha nagyon száraz a levegő, nedvesítsd be a konyharuhát).

Gyúrd át a megkelt tésztát, csippents le belőle egy darabot, kézzel húzd ki kb. két-három centi szélesre és másfél centi vastagra, és ezt a csíkot tekerd fel egy kb. két centi átmérőjű botra (aminek előbb leszedted a kérgét), amit előtte bekensz olajjal (hogy a kenyér lejöjjön a botról). Megkenheted egy kis olívaolajjal vagy fűszerolajjal, és persze lehet belekeverni a tésztába is mindenféle fűszereket (de kár túlbonyolítani). Parázs fölött süsd meg kb. negyedóra alatt (közben forgasd néha, hogy egyenletesen süljön-piruljon).