Kategóriák
Recept

Grissini (olasz ropi)

Hozzávalók (2 tepsi):

50 dkg liszt
1 nagyobb borsónyi friss élesztő (vagy hasonló mennyiségű szárított)
1 tk méz
26 dkg víz
1 tk só
5 dkg olívaolaj
opcionálisan: 1-2 tk zöldfűszer (rozmaring, vagy oregano, kakukkfű és zsálya, vagy valami hasonló)

Feloldjuk a mézet fél deci vízben, ebben pedig az élesztőt. Ezt a maradék vízzel együtt a liszthez öntjük, és az egészet sima tésztává gyúrjuk. Ha már sima, hozzáadjuk a sót és az olajat (és a zöldfűszereket), és tovább gyúrjuk, amíg az olaj fel nem szívódik (ez eleinte nagyon trutyis, csúszós művelet, de pár perc küzdelem után felszívódik az olaj).

Szétnyomkodjuk a tésztát deszkán/munkalapon hosszúkásra és letakarva 1-2 órát meleg helyen kelni hagyjuk.

Megigazítjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 10-15 centi széles és egy-másfél centi vastag lapot kapjunk (a lap hosszúsága ehhez a két paraméterhez igazodik), ecsettel vékonyan beolajozzuk a tetejét és megszórjuk durva szemű sóval (vagy fűszerekkel).

Begyújtjuk a sütőt 200 fokra.

Késsel kb. 12 mm széles, 15 centi hosszú csíkokra vágjuk a tésztát, a csíkokat egy kicsit kihúzzuk (úgy 20 centisre) és a tepsire helyezzük, és 200 fokon kb. 20 perc alatt kisütjük. Akkor jó, ha kívül ne égett meg, de belül is száraz (ha belül olyan, mint a kenyér, akkor nem sültek még meg).

Rácsra tesszük kihűlni, dobozban pár napig eláll.