Kategóriák
Recept

OFF: Tippek kezdő túrázóknak

Egy ideje túrázás közben rendszeresen futunk bele (általában úgy délután 4 után) az erdőnek térkép nélkül nekivágó elsőbálozókba, akik útbaigazítást kérnek tőlünk – ezt a bejegyzést nektek írom.

Ne indulj el térkép nélkül, és a térképet tanuld is meg használni (és GPS nélkül beazonosítani, hol vagy).
Térképjavaslatok okostelefonra: A Google Térkép nem alkalmas túrázásra (mert nincsenek rajta a turistautak). Van, aki a Locusra esküszik, a Természetjáró Szövetség készített túraappot, illetve ott az outdooractive (ezen alapul a Természetjáró Szövetség appja) és az alltrails, amelyek azonban csak fizetős változatban működnek offline. Én az OsmAnd-ot használom, ami ingyenes verzióban is alkalmas offline navigációra Magyarországon és külföldön – lásd lejjebb.

  1. Mindenképpen olyan appot válassz, ami offline is működik, azaz ott is, ahol nincs térerő (és tanuld meg GPS nélkül is beazonosítani, hol jársz).
  2. Indulás előtt töltsd fel a telefonodat.
  3. Hosszabb túrára a biztonság kedvéért vigyél papír turistatérképet is. Ilyeneket pl. a Cartographia és a Szarvas ad ki, és könyvesboltokban árulják ezeket, pl. itt.

Az OsmAnd beállítása túrázáshoz:

Az app nem csak túrázásra jó, hanem pl. offline autós- és biciklisnavigációra is, az openstreetmap közösségi projekt térképanyagát jeleníti meg, és rengeteg a beállítási lehetőség, de ettől nem kell megijedni. Neked ennyi kell belőle:

  1. Töltsd le az appot és indítsd el (iOS itt).
  2. Töltsd le a szükséges térképet (az ingyenes verzióban hét országtérképet tölthetsz le, amelyeket havonta frissíthetsz):
    A bal alsó sarokban található vonalakra kattintva nyílik a menü: > Térképek letöltése > Letöltés, itt az “Áttekintő világtérképet” és a Magyarország-térképet kell letölteni (ezek nagyméretű fájlok, ezért wifi-hálózaton töltsd le ezt a két térképet!).
  3. A bal alsó menüben kattints alul a “Beállítások”, majd legfelül az “OsmAnd beállítások” almenüre, és a legfelső, “Alapértelmezett profilnál” az “Utoljára használtat” állítsd be alapértelmezettnek.
  4. A túrázáshoz válaszd a “Gyaloglás” profilt: a bal felső sarokban kattints a világgömbre, majd a gyalogos emberke-ikonra…
  5. …és itt maradva állítsd be, hogy a turistajelzések is megjelenjenek a térképen: görgess lefelé az “Útvonalak” bekezdésig és engedélyezd a “Túraútvonalakat” és a “Kerékpárutakat”. (Ezt a menüpontot vagy a) a bal felső sarokban lévő emberkére kattintva, vagy b) a bal alsó menüben a “Térkép beállítása” menüpontban találod.)
  6. (A későbbiekhez még egy funkció: A nyomvonal/ track importálását itt találod: Bal alsó menü > Térkép beállítása > Nyomvonalak, bepipálod a tracket, a jobb felső sarokban található menüben beállítod, milyen színnel jelenjen meg a térképen, végül: “Alkalmaz”.)

Így máris könnyebb eljutni oda, ahova szeretnél.

Amit mindenképpen tudnod kell akkor is, ha csak rövid erdei sétára indulsz:

  • A szemetedet vidd vissza a civilizációba – avagy amit fel tudtál vinni a “hegyre”, azt le is kell hoznod onnan. A zsepit és a narancs- és banánhéjat is.
  • Ne térj le a jelzett utakról. Két okból: 1. Rossz ötlet valahol az erdő közepén megcsúszni és kificamítani egy bokát vagy leesni egy szikláról. 2. Többnyire védett területen fogsz sétálni, ahol természetvédelmi okokból tilos letérni a jelzett turistaösvényekről (hogy ne taposd le a növényzetet és ne riaszd fel az emberektől elbújó állatokat).
  • Természetvédelmi területen természetvédelmi okokból kutya kizárólag pórázon tartózkodhat!
  • Az előtt fordulj vissza, hogy elfáradtál vagy rádsötétedik, mert még vissza is kell érned.

Ha kedvet kaptál:

  • Megéri beruházni egy túracipőbe! Sokkal kényelmesebb gyalogolni benne, mint edzőcipőben.
  • A túra hosszától függően vigyél magaddal elég vizet (főleg nyáron) és ennivalót, és tavasszal-ősszel legyen nálad pulcsi is.
  • Ha bokrok közt vagy magas fűben jársz: kullancsok ellen – illetve a kullancsok által terjesztett Lyme-kór és agyhártyagyulladás ellen – fújd be magad kullancsriasztóval, és este nézd meg, nincs-e kullancs rajtad.
  • Egy óra alatt valószínűleg kb. 3, ha sportosabb vagy, 4 kilométert fogsz megtenni, de a haladási sebességed az emelkedőktől is függ (és persze az edzettségedtől).
  • Eleinte válassz magadnak mások által ajánlott könnyű túrákat. Töltsd le az útvonalat .gpx-fájlként a telefonodra és ezt a tracket importáld az OsmAnd-ba (lásd fent a 6. pontot), pl. a Telex Szépkilátás rovatából, az outdooractive.com-ról, ill. annak magyar átdolgozásáról, a termeszetjaro.hu-ról. Figyeld meg, te nagyjából mennyi idő alatt teszed meg a megadott távot (és a magassági szintet), hogy megtanuld felmérni, milyen útvonalakat érdemes bevállalnod.
  • Túrát tervezni az OsmAnd-on is lehet a bal alsó menüből elérhető “Útvonal tervezése” almenüben, de szerintem számítógépen kényelmesebb, mint telefonon. Én itt szoktam: https://turistautak.openstreetmap.hu/turautvonal.php
    – Kényelmesebb, ha tervezés előtt a bal oldalon bejelölöd a “Csak amikor én akarom” lehetőséget.
    – Ráközelítesz,
    – a térképre kattintva kijelölöd a kívánt útvonalat,
    – a térkép feletti részen megnézed, hány kilométer a hossza és mekkora a szintkülönbsége a kinézett túrának
    – bal oldalt a “Letöltés” részben rákattintasz a track.gpx-re, letöltöd a fájlt és átküldöd a telefonodra (kábelen, bluetoothon, vagy Facebookon egy saját magadnak küldött üzenetben, amit a telefonról letöltesz).
  • Ha “rendes hegyekbe” (Alpok, Tátra, Kárpátok) tévednél:
    – itt nem kilométerben, hanem időben adják meg a “távolságot”, mert a haladás sebessége itt elsősorban nem a távolságtól, hanem a terepviszonyoktól függ. Tapasztald ki könnyű és rövid szakaszokon, hogy a megadott időhöz képest neked mennyi időre van szükséged az adott út megtételéhez, hogy megfelelő útvonalat tudj választani,
    – általában hidegebb van, minél feljebb mész: ökölszabályként 100 m szintenként 1 fokkal alacsonyabb hőmérséklettel számolj (azaz ha pl. a tengerszint felett 450 méteren fekvő faluban 25 fok van, akkor 1500 méteren kb. 15 fokkal számolj),
    – minél magasabban vagy, annál jobban éget a nap, ezért kend be magad naptejjel és vegyél fel napszemüveget és kalapot,
    – a hegyek között hamar megváltozhat az idő, és előfordulhat, hogy a hegy tetején esik, míg a völgy száraz marad, vagy hogy az egyik völgyben esik, de a hegygerinc túloldalán nem.

Élvezd!