Kategóriák
Recept

Máltai zöldborsós batyu levelestésztából (pastizzi tal-piżelli)

img_20180520_125029.jpgHozzávalók (16 db):
45 dkg leveles tészta
20-25 dkg fagyasztott zöldborsó
1 kisebb méretű sárgarépa
fél hagyma
1 ek olaj
1 ek nem csípős currypor
fél kk só
kevés víz
kevés olvadt vaj vagy olívaolaj a batyuk tetejére.

Máltán a legváratlanabb helyeken (jellemzően valami álmos lakónegyed közepén) bukkannak fel amolyan garázsboltos pastizzi-sütődék. A zöldborsós töltelék elvileg nem fagyasztott, hanem szárított zöldborsóból készül, de a klasszikus zöldborsóson kívül pl. egy salsiccia-jellegű kolbász húsával (ezek angolul “sausage” címen futnak) és ricottával (pastizzi tal-irkotta) töltött verziók is elterjedtek, aztán persze a fantáziának nincs határa.
Ennek a receptnek a tésztája is a lustaasszony-verziót képviseli, ráérősek a rétestészta mediterrán verziójából (filó vagy jufka) készíthetik, de a leveles tésztával is lesz elég dolgunk. Ugyanis 90 fokkal meg kell fordítanunk a leveles tészta síkjait, azaz a töltendő laphoz képest a rétegek nem vízszintesen, hanem függőlegesen helyezkednek majd el, így más lesz a batyu textúrája, mint a magyar péksütiknél.

Tehát:
– Felaprítjuk a hagymát, és a sárgarépát 4-5 mm-es kockákra vágjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk a hagymát, rádobjuk a sárgarépát, megszórjuk a curryporral, ráöntünk egy kis vizet és beletesszük a zöldborsót. Kis lángon puhára pároljuk az egészet, a vizet pótoljuk, ha kell, hogy ne égjen oda. Amikor megpuhult a borsó, villával kicsit szétnyomkodjuk.
– A leveles tésztát kiszereléstől függően kinyújtjuk kb. 3-4 mm-esre, majd szorosan feltekerjük. A tekercset kb. 16 darabra vágjuk.
– Közben begyújtjuk a sütőt kb. 180 fokra.
– A tészta 16 darabját “felállítjuk” (felülről látszik a spirál, mintha egy kakaós csigát néznél felülről), kézzel szétnyomkodjuk úgy, hogy a csiga egyben maradjon, azaz ne csússzanak szét a rétegek, majd egyenként kinyújtjuk kb. 10 centi átmérőjű korongokká.
– A korongokat megtöltjük, félbehajtjuk és jól összenyomkodjuk a széleket. A tetejüket megkenjük valamivel (vaj, olaj, tojás), hogy ne száradjon ki és szebb színt kapjon.
– 180 fokos sütőben kb. 20-30 perc alatt sülnek meg a batyuk.