Kategóriák
Recept

Betonozós juhtúrós pogácsa

Juhtúrós pogácsa50 dkg liszt
20+10 dkg juhtúró
1 cs élesztőpor
20 dkg tejföl

némi víz (kb. 0,5-1 dl)
fél tojás és durva szemű só a tetejére

A lisztbe bekeverjük az élesztőt és az egészet összegyúrjuk homogénre a 20 dkg juhtúróval, a tejföllel, némi sóval és némi vízzel – a só és a víz mennyisége függ a juhtúró sósságától és nedvességtartalmától. Lágy, viszonylag nedves tésztát kapunk, amit úgy egy órára félreteszünk kelni.

Kinyújtjuk kb. 1-1,5 cm vastagra, rákenjük a maradék 10 dkg juhtúrót és feltekerjük a tésztát (ez pótolja a hajtogatást, azaz így biztosítjuk a rétegesre sülést), majd pihentetjük kicsit (mondjuk, olyan negyedórát). Behajtjuk középre a tekercs két szélét és kinyújtjuk a tésztát pogácsavastagságúra. kiszaggatjuk a pogikat, megkenjük őket a felvert tojással és díszítésnek megszórjuk durva szemű sóval.

Kb. 210 fokon kb. 15 perc alatt sül meg.